צילום: גיא פרננדס

שם לועזי: Javelin sand boa

אורך: עד 80 ס"מ.

פעילות: לילית.

תיאור הנחש: נחש עבה ומגושם, בן למשפחת החנקיים, הכוללת את האנקונדה והפיתונים הגדולים.

ראשו צר ואינו רחב מצווארו, צורתו דומה ליתד. הלסת העליונה חופה על התחתונה. מפתח הפה נמצא בצד התחתון של הראש, מבנה זה מאפשר התחפרות נוחה בקרקע. הזנב קצר וקצהו קהה, נראה כאילו נגדם. מבנה הגוף גלילי ועבה. הקשקשים קטנים וחלקים, מגיני הראש קטנים יחסית אך גדולים במעט מקשקשי הגב. צבע הגחון לבן-צהבהב ומגיני הגחון צרים. העיניים קטנות, בצבע חום בהיר עד כהה, האישונים מאונכים.

צבעו חום בהיר ולעיתים צהבהב, עם כתמים כהים לא סדירים. אצל חלק מהפרטים הכתמים הכהים מכסים את רוב שטח הגב. הגוון הכללי משתנה בין פרטים החיים באדמות כבדות אשר צבעם כהה יותר לפרטים החיים באזורי לס או קרקעות חוליות וצבעם בהיר יותר.

תנועתו איטית ובדרך כלל אינו נושך כאשר נתפס אך בהחלט מסוגל לכך.

צילום: גיא פרננדס

תפוצה: נפוץ מקו באר שבע בדרום ועד החרמון, מאכלס מגוון בתי גידול באזור הים תיכוני של הארץ, בעיקר בכאלה המאפשרים התחפרות בקרקע.

רבייה: השרצת ולדות חיים בחודשים אוקטובר-נובמבר. מספר הולדות בין 4 ל-8 ולעיתים אף יותר.

תזונה: צד את טרפו ממארב, כשהוא מחופר בקרקע ורק עיניו מבצבצות. הוא ניזון ממכרסמים ולטאות אותם הוא חונק תוך שהוא נכרך חזק ומתלפף סביבם. 

ארס: לא ארסי.

צילום: גיא פרננדס